Glitre Nett: Skogrydding
Statnett: Statnett har en egen ordning for grunneiere kalt «Gullegg». Berørte grunneier kontaktes direkte.
Vi stiller krav til at alle våre skogsarbeidere behersker norsk. Dette sikrer god dialog med berørte grunneiere og at spørsmål fra publikum blir behandlet på en god måte.
Skogskraft er en miljøfyrtårn-bedrift. Vi forplikter oss til å hensynta natur og miljø i vårt arbeid. Strømnettet er definert som kritisk infrastruktur og trærne må ofte vike der hvor strøm og natur kommer i konflikt. Vi etterstreber å minimere belastningen for naturen i vårt arbeid, blant annet på følgende måter:
Naturhensyn – Våre ansatte har enkel tilgang på oppdatert informasjon om stedlige naturtyper, verneområder og livsmiljøer fra Miljødirektoratet. Denne informasjonen benyttes både i planlegging og utførelse av linjerydding.
Risikovurdering av trærne – Vi vurderer trærne langs kraftlinjene hver for seg. Trær som av ulike årsaker ikke utgjør en risiko, skal få stå.
Kantsoner til vann og vassdrag – Vegetasjonen rundt rennende vann er viktig for å forhindre erosjon. Det er ofte nødvendig å sette igjen høye stubber og kun utføre beskjæring der dette er mulig.
Artshensyn – Saktevoksende arter, slik som einer, eik og barlind, kan ofte settes igjen i traseen for å holde rasktvoksende arter nede.
ROS-arter - Rogn, Osp og Selje er viktige næringskilder for elg. Disse artene vil settes igjen så lenge det er forsvarlig.
Linjerydding er å fjerne vegetasjon som kan utgjøre en risiko for personer og strømnettet. I de fleste tilfeller betyr dette at vi beskjærer trær og busker slik at disse er utenfor ledningenes sikkerhetsavstander. Noen ganger kan det vær aktuelt å felle trær. I slike tilfeller inngås det en konkret avtale med grunneier.
Som oftest får grunneiere varsel fordi vi skal rydde langs lavspenningsnettet som forsyner boliger i området. Minsteavstanden fra vegetasjonen til strømførende linjer er på 1,5 meter fra siden og 2 meter ovenfra / nedenfra.
Vegetasjon nær strømnettet kan utgjøre en risiko for både personer og strømnettet. Når vegetasjon er for nære strømlinjene er det en risiko for at ledningene blir utsatt for påkjenninger som kan føre til skader på nettet og strømbrudd.
Dersom kabler blir revet ned og faller på bakken, kan disse fortsatt være strømførende.
Det er viktig å etablere klatrefrie soner slik at barn som klatrer i trær ikke kan komme i kontakt med strømførende ledninger.
Vi varsler alle grunneiere i et geografisk område samtidig. Dersom du ikke har strømlinjer over din eiendom, eksempelvis ved nedgravd inntakskabel til bygninger, eller at det ikke er vegetasjon nære strømlinjene, så vil vi ikke foreta oss noe på eiendommen.
Når vi varsler, blir det ofte sendt ut til et hundretalls grunneiere i et stort område. Tilgjengelig personell, værforhold, veitrafikk, byggeprosjekter og utstyrsbehov er faktorer som gjør at vi jobber oss dynamisk igjennom området. Det er derfor vanskelig å si eksakt når arbeid på din eiendom vil gjennomføres.
Nei, vi rydder kun for strømnettet. Det kan være andre kabler på mastene som går over din eiendom og som vi ikke har i oppdrag å rydde. Dette er eksempelvis telefonkabler, fiberkabler og strømkabler til gatelys. Er det et gult bånd på masten? Strømkablene er festet over det gule båndet og telekabler er festet under.